Onderhoud

Kent u ook het gevoel dat uw auto net iets lekkerder rijdt als hij net een onderhoudsbeurt heeft gehad? Alles is dan weer goed afgesteld. Hierdoor verbruikt de auto minder brandstof en is de uitstoot van schadelijke stoffen zo beperkt mogelijk. We kunnen gerust stellen dat een regelmatig door een deskundig autobedrijf onderhouden auto een bijdrage levert aan een beter milieu. Bij een bij BOVAG aangesloten bedrijf (zoals autobedrijf Bert de Leeuw) mag u daar zeker op rekenen. Immers, deze bedrijven moeten zelf ook voldoen aan alle wettelijke milieueisen. Dit is zelfs een onderdeel van de lidmaatschapseisen. Nog een argument om uw auto regelmatig te laten onderhouden is uw veiligheid. Een goed onderhouden auto is ook bij extreme weersomstandigheden veilig en betrouwbaar en levert daarom een bijdrage aan de verkeersveiligheid. Wij ook de beschikking over moderne diagnose apparatuur voor het uitlezen van storingcode`s en het resetten van service intervallen van de meeste auto`s.

Kleine of grote beurt

Bepaalde zaken aan de auto kunt echter u prima zelf in de gaten houden en onderhouden. Dit is zelfs aan te raden. Een goede bandenspanning bijvoorbeeld zorgt dat u minder brandstof verbruikt. Door regelmatige controle van uw banden en het op spanning houden van uw banden bespaart u al snel één tot twee volle tanks per jaar. Dat kan oplopen tot wel zo’n euro115,= per jaar. Een goede bandenspanning is dus gunstig voor het milieu en uw portemonnee. Ook is het verstandig maandelijks of iedere 1000 km het peil te controleren van de olie, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof en antivries.Voor verder deskundig onderhoud is het aan te raden om even bij Autobedrijf Bert de Leeuw langs te gaan. Wij overleggen eerst met U wat er gedaan dient te worden, klein of groot onderhoud of in sommige gevallen een tussenbeurt. De klant beslist wat er uitgevoerd wordt. APK keuring is gratis bij een grote beurt, behalve een auto met dieselmotor daar moet een roetmeting plaats vinden en dit is een stuk duurder.

Vakantiebeurt

Elke keer als we de contactsleutel van de auto omdraaien vinden we het de normaalste zaak van de wereld dat de motor zonder morren aanslaat.  Vervolgens rijden we ermee naar ons werk, naar de supermarkt of… naar ons vakantieadres. Al ligt dat niet dertig of zestig kilometer van ons huis, maar misschien wel een slordige 1200 km. Die ook nog eens volgeladen en misschien zelfs wel met een aanhanger worden afgelegd onder bepaald geen autovriendelijke omstandigheden. De auto die dagelijks trouw het woonwerk vervoer voor zijn rekening neemt is niet per definitie ook toegerust om de zware vakantierit tot een goed einde te brengen. Dan worden er immers veel zwaardere eisen gesteld aan de techniek. Daarom is de zomer -of vakantiebeurt zo’n slecht idee nog niet. Maak daarvoor tijdig een afspraak bij autobedrijf Bert de Leeuw. De auto die diep in de veren in een zo kort mogelijke tijd honderden kilometers moet afleggen heeft het zwaar. Laten we daarom maar eens kijken hoe we ons voertuig hierop het beste door de vakman kunnen laten voorbereiden.

Banden en uitlijning

Het contact met de weg wordt onderhouden door de banden. Kunnen deze nog een paar duizend kilometer mee? Zijn er geen zichtbare beschadigingen en verkeert ook de reserveband in een puike conditie? Aan de wijze van het slijten van banden kan de vakman -Bert de Leeuw –  trouwens nog veel meer zien. Bijvoorbeeld of de uitlijning van de auto nog wel in orde is. Een niet optimale uitlijning kan leiden tot trillingen in het stuur en zelfs tot schade aan de stuurinrichting. Daarbij levert het meestal een minder comfortabele zit achter het stuur op, omdat de auto niet uit zichzelf volledig rechtuit wil. Een advies dat autobedrijf Bert de Leeuw ook zal geven is wat extra lucht in de banden te doen. Met een iets hogerespanning kunnen de banden de zware vakantie rit beter aan.

Koelsysteem

Een andere ‘zorg’ waaraan onze garage aandacht  zal schenken bij een vakantiebeurt is het koelsysteem van de auto. We kennen de beelden allemaal wel: een rokende motor, de motorkap open en een verhit gezin achter de vangrails, in afwachting van hulp. Met een goed werkende ‘vin’, voldoende olie in de motor en koelvloeistof in de radiator (en een lekvrij koelsysteem) is dit soort vakantie-ellende goeddeels te voorkomen.

Accu

Ook de accu krijgt het in de zomer goed voor zijn kiezen. De problemen van de slecht werkende accu lijken voorbehouden aan de winter, maar de schade die hiervan de oorzaak is ontstaat veelal in de zomer. Onder de motorkap kan de temperatuur oplopen tot ongekende hoogten!

Airconditioning

Meer lastig dan echt een probleem is het als onderweg naar het warme zuiden de airconditioning van de auto er mee ophoudt. Probeer dan maar eens het hoofd koel te houden. In plaats van een ontspannen autorit met elke twee uur een warme tussenstop wordt nu de hele rit er een van puffen en steunen, terwijl je daar niet op bent voorbereid. “Was dan toch maar even langs de garage gegaan”, schiet het in zo’n geval toch weer net te laat door je hoofd.

Ruitenwissers

Hoewel we hopen op goed weer, moeten we voorbereid zijn op een fikse regenbui. Leveren de ruitenwissers steeds een streeploze en heldere voorruit op? Zo niet, dan is nu het moment aangebroken om ze te laten vervangen. Vanzelfsprekend vullen wij bij de vakantiebeurt ook gelijk het ruitenwisserreservoir aan.

Trekhaak

De auto die met een aanhanger (bagagewagen, vouwwagen, caravan) naar het vakantieadres rijdt, zal ook worden gecontroleerd op de bevestiging van de trekhaak (spelingvrij) en de aansluitingen van de bijbehorende stroomvoorziening. Bij een tussentijdse vervanging van caravan en/of auto kan het best eens zijn dat één van beide voertuigen niet meer is voorzien van de vertrouwde zeven-polige aansluiting, maar van 13 polige aansluiting. Als je daar achter komt op de dag van vertrek is het wel wat laat, al zijn er ook verloopstekkers te koop en per 1 januari verplicht een rode mistlamp aansluiting, dit vergt in de meeste gevallen een aanpassing van de aansluiting op de auto wij kunnen dit voor u verzorgen.

Verlichting

Tevens lopen wij tijdens de vakantiebeurt ook de verlichting na. Bij auto’s zonder hoogteverstelling van de koplampen kan een zware belading leiden tot het verblinden van tegenliggers.

Alles in orde?

Dan kunnen we veilig en vertrouwd op weg. Maar stop voor alle zekerheid toch ook de lijst met dealeradressen in Europa nog even in het dashboardkastje.